Kata Kata Perasaan Hati Yang Sedih

Posted on

Kata Kata Perasaan Hati Yang Sedih – Karena manusia adalah makhluk ciptaan Tuhan yang diberikan perasaan dan juga akal, tentu kita menanggapi berbagai kejadian dalam hidup kita secara berbeda beda, ada yang menanggapi kejadian sedih bersama ketabahan, ada yang menanggapi kejadian senang bersama sabar, dan ada juga yang menanggapi kejadian senang bersama senang dan kejadian sedih bersama sedih. Salah satu kejadian yang pernah kita alami adalah kesedihan. 

Kejadian yang sedih tentu juga membuat perasaan kita sedih, karena kita memiliki rasa sedih. Kesedihan yang menghampiri kita sebaiknnya disikapi bersama baik, misalnya adalah tetap berbuat baik dan selalu berharapan baik. Jangan terlalu terbawa emosi dan sedih berlarut-larut. Siapa tahu lewat kesedihan itu, kita dapat mengambil pelajaran yang berharga dan sangat baik untuk diri kita selanjutnya.

Kata Kata Perasaan Hati Yang Sedih

Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

tiap-tiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh bersama ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit bersama ikhlas pula lebih mulia dari memberi bersama banyak tapi diiringi bersama riak.

Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama.

Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong

Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa.

Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun anda tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.

Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.

Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

tiap-tiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. tiap-tiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.

Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang- kadang menumpahkan darah.

Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya seluruh akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.

Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa, maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu, maka saya akan menggantikannya bersama iman yang dirasakan manisnya dalam hati…

“Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yangbersinar- bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa”

“Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup”

Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah bersama Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.

Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji.”

“Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair”

“Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan”

“Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan”

“Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.

“Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan”

“Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain.”

“Dunia ini ibarat pentas. Kita adalah pelakonnya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat”

“Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan”.

“Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari”

“Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang”

“Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak ber teman..”

“Lidahmu adalah bentengmu, jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu, dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu”

“Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri”

“Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.”

“Kalau kita melakukan seluruh yang kita upaya lakukan, sesungguhnya kita akan terkejut bersama hasilnya.”

“Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang ora ng lain ada.”

“Apa yang diperolehi dalam hidup ini, adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya.”

“Fikirkan hal-hal yang paling hebat, Dan engkau akan menjadi terhebat. Tetapkan akal pada hal tertinggi, Dan engkau akan mencapai yang tertinggi.”

“Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.”

“Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi.”

“Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma.”

“Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.”

“Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.”

“Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.”

“Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan.

“Kehidupan ini dipenuhi bersama seribu mcm kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu sejuta macam pengorbanan dan kepahitan..manis tidak akan dtg sendiri”

Sehalus-halusnya musibah adalah ketika kedekatan kita bersama Allah perlahan-lahan tercabut. Dan itu biasanya ditandai bersama menurunnya kualiti ibadah.

kehebatan orang yang bertawakal itu adalah kerana mereka berserah seluruh jiwa raga kepada ALLAH. Mereka terlalu yakin sehingga percaya pada sandaran Maha Suci ALLAH.

Jika kita memelihara kebencian dan dendam, maka seluruh waktu dan pikiran yang kita miliki akan habis dan kita tidak akan pernah menjadi orang yang produktif.

Kekurangan orang lain adalah ladang pahala bagi kita untuk memaafkannya, mendoakannya, memperbaikinya, dan menjaga aibnya.

Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran akhirnya anda terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya.

Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Sesiapa yang berbohong hilanglah air mukanya dan sesiapa yang buruk akhlaknya banyaklah dukacitanya.

Akan datang kepada manusia suatu zaman tidak akan reda mata orang yang bijaksana.

Sesungguhnya orang bertalam dua muka bukan seorang yang jujur di sisi Allah.

saya pernah memindahkan batu-bata dan memikul besi, tetapi saya tidak pernah melihat sesuatu yang lebih berat daripada hutang.

Tidak ada sesuatu yang lebih meletihkan badan daripada permainan.

saya pernah makan makanan yang baik dan memeluk yang terbaik tetapi saya tidak pernah melihat sesuatu yang lebih lazat daripada kesihatan.

Janganlah anda duduk lama di dalam tandas kerana ia akan mewarisi penyakit buasir.

Berdiam diri itu adalah hikmah (perbuatan yang bijak) sedangkan amat sedikit orang yang melakukannya.

Sesungguhnya lama bersendirian itu dapat memahami untuk berfikir dan lama berfikir itu adalah petunjuk jalan ke syurga.

Kehinaan dalam melakukan ketaatan kepada Allah lebih mendekatkan diri daripada mulia bersama maksiat (perkara menyebabkan dosa) kepada-Nya.

Kata-kata nasihat amat menyukarkan bagi orang bodoh, sebagaimana sukarnya berjalan di atas jalan yang tidak rata bagi seorang tua.

Sekiranya anda di dalam solat, jagalah hatimu, sekiranya anda makan, jagalah kerongkongmu, sekiranya anda berada di rumah orang lain, jagalah kedua matamu dan sekiranya anda berada di kalangan manusia, jagalah lidahmu.

Tidak ada kebaikan bagimu untuk mempelajari apa yang belum anda tahu sedangkan anda belum beramal bersama apa yang anda tahu.

Ingatlah dua perkara iaitu Allah dan mati, lupakan dua perkara lain iaitu kebaikanmu terhadap hak dirimu dan kebaikanmu terhadap orang lain.

Bukanlah harta itu seperti kesihatan dan bukanlah nikmat itu seperti jiwa yang baik.

Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. 

Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya, menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. 

Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia.

Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. 

Kebahagian sejati tidak diperoleh dari merebut kebahagiaan orang lain.

Menginginkan barang yang bukan hak kita akan menimbulkan kejahatan di dalam hati dan pada akhirnya mencelakakan diri sendiri..

Kesendirian, akan menemukan jalan menuju kebersamaan. Kelak, pada saat yang sudah ditentukan.

Tanpa rencana, hidup kita hanya akan berpindah dari satu masalah ke masalah lainnya.

Bukan sikapnya yang membuat anda menangis, anda menangisi dirimu sendiri yang terlalu bodoh karena sayang sama orang tidak peka seperti dia.

Mencintai seseorang itu berjuang menjadi masa depannya setelah menerima masa lalunya.

Sifat orang yang berlilmu tinggi adalah merendahkan hari kepada manusia dan takut kepada Tuhan.

Jiwa yang  lemah selalu merasa bekerja pada saat yang tidak tepat..

Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. ( maksud hadis).

Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Maksud hadis ).

Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang bersama sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.

Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh bersama beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya.

Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan, bantuan dan khidmat kepada orang lain.

Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka.

Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap mengenai pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.

Bersyukur dan berpuas hatilah bersama apa yang anda miliki sekarang.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang.

“Bukan seluruh yang menggembirakan hati kita baik untuk kita. Kadang-kadang yang menggembirakan itu tersembunyi derita. Dan bukan seluruh yang memualkan hati kita tidak baik untuk kita. Kadang-kadang di situlah letaknya bahagia.”

“Biar pendiam tapi berisi, daripada bising menyusahkan orang; biar banyak ingatkan mati, daripada hidup bagaikan arang.”

“Paling indah hidup apabila kita mendapat seluruh yang kita inginkan, tapi paling tak indah bila dah dapat itulah punca masalah hidup kita.”

“Pengetahuan adalah teman anda yang terbaik. Ia sentiasa mengikut anda ke mana pun anda pergi. Tatkala seluruh orang menolak anda, pengetahuan tetap membisikkan sesuatu yang berharga.”

“Orang yang banyak duit selalunya tak bawa duit dalam poket tapi kadang-kadang orang yang tak bawa duit dalam poket sebab memang tak berduit.”

”Sembahyang itu ketenangan. Ketenangan benihnya kepintaran, kepintaran itu jawapnya kecemerlangan. ”

“Jadilah orang cerdik supaya senang hidup tapi kalau dah terlalu senang selalu jadi tak cerdik.”

“Apa nak takut bersama madu, masuk ke perut jadi ubat; tapi takutilah lebah, kalau menyerang boleh padam.”

“Tupai kalau tak pernah jatuh ke tanah kira memang pandai, tapi bila jatuh itu tentu terlebih pandai.”

“Berlarilah terus hingga ke garisan penamat, sebab perlumbaan yang tidak sampai ke garisan penamat tidak pernah selesai.”

“Jika anda mengaku orang jadilah orang, jangan jadi orang-orang.”

“Usah mimpi menakluk bintang kalau bulan pun tak kelihatan.”

“Jika anda diperdaya orang, itu tandanya anda baik, sebab orang jahat tak akan pilih orang jahat untuk diperdayakan.”

“Belumlah seseorang itu layak digelar pendekar selagi dia belum berjuang.”

“Jangan takut terlambat. Yang paling bahaya adalah berhenti dan langsung tak bertindak.”

“Nak pandai belajarlah, tapi kalau nak memandai-mandai tak payah tunggu pandai.”

“Manusia takut pada hantu tapi tak takut berperangai macam hantu.”

“Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita ? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah Cinta …

Kejujuran dijunjung tinggi di dalam sebuah hubungan dimanapun dan kapanpun dan sampai kapanpun.

Memang ada tipe cewek yang mendekati seorang cowok bukan karena tampang, tapi karena kebaikan dan kelembutan hatinya

anda suka atau tidak, ingin membacanya atau tidak, saya akan tetap menulis apapun yang saya rasa dan yang saya suka

Jangan salahkan air mata, salahkanlah otakmu yang masih saja tidak ingin melupakan masa lalumu.

Cara terbaik untuk membalas orang yang menolakmu, adalah membuatnya merasa rugi menolakmu. Jadilah pribadi yang bernilai

Terkadang, air mata lebih mengerti apa yang kita rasakan, dari pada telinga yang mendengarkan cerita yang kita ucapkan

Semoga saya dan anda segera menemukan cahaya terang, supaya kita tidak berkubang pada mimpi dan pengandaian

Jangan menganggap perasaan itu bisa dijadikan mainan, posisikanlah jika dirimu sendiri yang dipermainkan

Yang bisa maaf lakukan itu, cuma mengobati sakitnya. Tapi tidak bisa menghilangkan lukanya

Harapan akan masa depan akan memberikan kita kekuatan pada masa kini.

Tidaklah sulit berkorban demi cinta. Yang sulit adalah mencari orang yang tepat untuk dapat menerimanya

Terkadang, kita harus mengerti sakit supaya kita mengerti apa itu bahagia.

Kehidupan ini dipenuhi bersama seribu macam kemanisan, Tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan. 

Memaafkan adalah kelembutan hati, mendendam adalah kelemahan hati.

Cintaku ke anda seperti masa depan, karena yg ak tau seluruh mengenai km adalah mengenai masa depan bahagia

Jika seseorang belum menemukan sesuatu untuk diperjuangkan hingga akhir hayatnya, maka kehidupannya tidak berharga.

Dalam hidup akan ada yang berubah. Nggak selamanya orang jahat akan tetap jahat dan orang baik akan tetap baik

Kesetiaan itu bukan diukur dr banyaknya waktu tuk bersamanya, tapi kemampuanmu menjaga hati ketika sedang tak disisinya. 

Sesiapa yang melihat-lihat keaiban diri, dia tidak akan peduli keaiban orang lain.

Sesiapa yang tidak mengenakan pakaian takwa, dia tidak akan ditutupi bersama suatu apa pun.

Sesiapa yang reda rezeki Allah, dia tidak akan sedih bersama apa yang ada di tangan orang lain.

Sesiapa yang mencabut pedang kezaliman, dia akan memotong tangannya.

Sesiapa yang menggali telaga untuk saudaranya, dia akan terjatuh ke dalamnya.

Sesiapa yang mencabut hijab (penghadang) orang lain, akan terbukalah auratnya (keaibannya).

Sesiapa yang memendamkan sesuatu perkara, dia akan mendapat celaka.

Sesiapa yang membahayakan dirinya, dia akan binasa.

 Sesiapa yang tidak menggunakan akalnya, dia akan dihina.

Sesiapa yang bersifat takbur bersama manusia, dia akan dikeji.

Sesiapa yang menyelidiki bersama mendalam sesuatu pekerjaan (perkara), dia akan berasa jemu.

Sesiapa yang tidak berpengalaman dalam tiap-tiap urusan, dia akan dikhianati.

Sesiapa yang mengetahui ajal mautnya, akan pendeklah impiannya.

Sesiapa yang bersahabat bersama orang rendah akhlak, dia dipandang hina.

Hadiah Terbaik : Kepada kawan – Kesetiaan Kepada musuh – Kemaafan Kepada ketua – Khidmat Kepada yang muda – Contoh terbaik Kepada yang tua – Hargai budi mereka dan kesetiaan. Kepada pasangan – Cinta dan ketaatan Kepada manusia – Kebebasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *